Uusi vuosi ja uudet kujeet? Tämä pätee varmasti moneen, mutta mitä tulee markkinoinnin johtamiseen, on vuoden 2024 muistilistalle hyvä ottaa myös entuudestaan tuttuja markkinoinnin teesejä. Lue MTV:n strategin Nina Honkasen tärpit kasvun luomiseen vuodelle 2024.
Kirjoitus on ensimmäinen osa juttusarjaa, jossa MTV:n strategit antavat ideoita ja näkemystä, miten huomioida sesongit ja muut ajankohtaiset teemat mainoskampanjaratkaisuissa ja niiden suunnittelussa.
1. Laaja tavoittavuus Total TV:llä
Elämme aikaa, jossa kilpailu kuluttajien euroista on armotonta. Lisäksi on tärkeä muistaa, että vain osa nykyisistä asiakkaista ostaa säännöllisesti tai useita kertoja tuotettasi. Kasvun kannalta onkin syytä varmistaa, että tavoitat markkinointiviesteilläsi mahdollisimman laajan kohderyhmän. Kuluttajien huomio jakautuu laajalle, joten on tärkeä panostaa riittävästi vaikuttaviin ja todennettuihin kohtaamisiin.
MTV:n laadukkaat ja laajan tavoittavuuden sisällöt seitsemänä päiv änä viikossa varmistavat, että kampanjasi tavoittaa tehokkaasti ostovoimaista yleisöä heti kampanjan ensimmäisestä päivästä alkaen.
2. Brändin ja taktisen liitto
Kasvun luonnin kannalta on tärkeä pitää mielessä sekä pitkä että lyhyt aikaväli. Pitkäjänteisellä bränditekemisellä varmistat kasvua pitkällä tähtäimellä sekä mahdollistat brändisi elinvoimaisuuden myös haastavina aikoina. Taktiset toimenpiteet taas parhaimmillaan kotiuttavat myyntiä ja saavat ovipumpun laulamaan jo vaikka samalla viikolla.
Total TV tuo todistetusti eniten kasvua kaikista mediakanavista niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. MTV tuottaa mainostajalle eniten liiketoiminnallisia vaikutuksia, sillä tavoitamme laajasti koko ostopotentiaalisi. MTV:llä tavoitetut kontaktit ovat tutkitusti* 15 % tuottavampia kuin muilla tv-yhtiöillä.
3. Pitkäjänteisyys – toistolla tulokseen
Mediankulutuksen pirstaloituessa ja ihmisten huomion jakautuessa eri kanaviin, on tärkeää muistaa pitkäjänteisesti kommunikoida brändillesi liiketoiminnallisesti tärkeimmistä asioista.
Menestyneimmät mainonnan konseptit ovat niitä, jotka kestävät aikaa ja toistoa. Usein sorrutaan ajattelemaan, että kuluttaja on jo muutaman kampanjalähdön jälkeen täysin sisäistänyt viestin ja on aika kommunikoida jotain aivan muuta. Tämä on kuitenkin se hetki, kun kuluttaja on mitä suurimmalla todennäköisyydellä vasta huomannut viestisi ja, jos olet onnekas, osannut myös linkittää kohtaamansa viestin oikeaan brändiin.
Brändin top-of-mindin ja mentaalisen saatavuuden näkökulmasta olisikin hyvä pyrkiä systemaattisesti mainonnalla ja markkinointiviestinnällä lisäämään brändiin liitettävien käyttöyhteyksien määrää. Mitä useammassa käyttöyhteydessä juuri sinun brändisi tulee kuluttajan mieleen, sitä todennäköisempää on, että brändisi valikoituu kuluttajan ostoskoriin. Mitä korkeampi mentaalinen saatavuus brändilläsi on, sitä suurempi todennäköisyys on brändin kasvulle.
TV-mainonta on tutkitusti tehokkain mediakanava mentaalisen saatavuuden kehittämiselle. Eri mediakanavista tv vaikuttaa vahvimmin brändipääoman kehitykseen**. Lisäksi Total TV -mainonta jättää pisimmän muistijäljen verrattuna muihin mediakanaviin***.
4. Uteliaasti kohti uutta teknologiaa
Kukaan markkinoija ei varmasti ole voinut välttyä tekoälyn esiinmarssilta viimeisen reilun vuoden aikana. Tämä vuosi tulee näyttämään, mihin kaikkeen tekoälyä voi markkinoinnin tukena käyttää.
Tekoälyn avulla voidaan tuottaa, kohdentaa ja tehostaa markkinointitoimia ja näin myös säästää markkinoijan aikaa ja mahdollisesti rahaakin. Jatkossa osa säästyvästä ajasta luultavasti menee siihen, että varmistetaan tekoälyn ymmärt ävän brändiä oikein ja kehittävän tekemistä haluttuun suuntaan.
Myös TV on muuttumassa kovaa vauhtia sekä mittauksen että ostotavankin osalta. Ensiaskeleita addressable TV:n, tai tarkemmin sanottuna tv-kanavien mainonnan digitalisoinnin, osalta tullaan ottamaan tämän vuoden aikana. TV-kanavien mainonnan digitalisoiminen mahdollistaa tv-mainonnan optimoinnin aiempaa tarkemmalle tasolle mm. tavoittavuuden maksimoinnin, nykyistä laajempien kohdentamisvaihtoehtojen sekä frekvenssikontrollin näkökulmasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri kotitalouksissa mainoskatko voi olla erilainen.
Mikäli haluat keskustella aiheista lisää tai jos ensi vuoden suunnitelmia olisi hyvä vielä tarkastella kasvun varmistamisen näkökulmasta,
otathan rohkeasti yhteyttä.
*Ekonometristen mallinnusten meta-analyysi Suomessa. Toteuttaja: Dagmar Oy. Mallinnuksessa mukana 59 brändiä, 95 mallinnusta, 200 miljoonaa mediaeuroa, v. 2016-2020.
**Kantar’s Connect Touchpoint Database 2021.
***Screenforce DACH –region 2021: Track the Success - Study on perception and reactions to moving image platforms 18+ y. n= 549. Implementor: EyeSquare. Suoratoisto: Mainosrahoitteinen suoratoistopalvelu kuten MTV Katsomo.
Kirjoittaja: Nina Honkanen, Strategist, MTV Oy.
Strategi vinkkaa -juttusarjassa MTV:n strategit antavat ideoita ja näkemystä siihen, miten huomioida sesongit ja muut ajankohtaiset teemat mainoskampanjaratkaisuissa ja niiden suunnittelussa.